lekkere komkommers kweken in de kas
Wij zijn bij ons thuis dol op rauwkost, er gaan maandelijks veel kroppen sla, komkommers, paprika’s, tomaten en sladressing doorheen. Wij willen dus graag komkommers kweken in de kas, want niets is fijner als je ’s avonds met je slabak kunt shoppen in je moestuin…
komkommer kweken
De komkommer heeft warmte nodig om te kunnen groeien. In een warme zomer kun je het dus goed kweken in de volle grond of de platte bak. Maar in een koele zomer (zoals deze…) past de komkommer goed in een tuinkas.
kweekweetjes
Om een goede oogst voor de komkommer te krijgen, kun je de komkommer met de volgende zaken een beetje helpen:
– zorg voor een voedzame grond, vul aan met compost.
– heb je een kas, of een platte bak, zoek dan daar een mooi plekje
– komkommers houden van een vochtige omgeving, zet ze in een kas aan de andere kant dan de tomaten.
– een komkommer wil om de dag een gieter met water.
– combineer met nuttige bloemen als basilicum, oostindische kers, dille of afrikaantjes
– een komkommer is een klimmer, laat het tegen gaas, mais of tegen zonnebloemen groeien
– zet een komkommer niet naast een aardappel, aardbei, courgette, koolraap, koolrabi radijs of rammenas.
de komkommer verzorgen
Een komkommer is tegenwoordig een parthenocarpe vrucht. Dit is een vrucht die zonder bestuiving van de bloem groeit, hierdoor heeft de vrucht geen zaadjes. Uit de vrouwelijke bloem groeit direct uit het vruchtbeginsel de komkommers. Soms bloeit er een mannelijke bloem (deze is iets boller van vorm), haal deze weg want ze smaken niet lekker…
Een komkommer groeit gemakkelijk omhoog en klimt graag. Je kunt haar langs een draad laten groeien, maar gaas, betonijzer of een mooie zonnebloem kan ook. Zorg dat je haar goed leidt en de groei in toom houdt. Je kunt de plant dieven door de zijscheuten weg te halen en de toppen er uit draaien. Er moet immers ook aandacht en voedingsstoffen naar de vruchten gaan. Om veel te oogsten, moet je regelmatig plukken. Plukken bevordert de aanmaak van nieuwe vruchten.
Zorg verder dat je de grote bladeren op tijd weghaalt, zo ontstaat er licht en ruimte voor de vruchten.
De komkommer kan last krijgen van meeldauw, bladluis en spint. Zorg dat er een afrikaantje in de buurt groeit, of spray de plant met heermoes- of brandnetelthee, of maak een knoflook-chili-spray.
We kennen vooral de lange groene lekkere komkommers, maar er zijn veel verschillende komkommers die je kunt kweken. Volgend jaar ga ik dat eens uitproberen….