Moestuinieren is heerlijk, het is ontspannend. Wroeten met je handen in de aarde, genieten van de groter wordende planten en de mooie bloemen. Een lekker maaltje op je bord, daar doe je het voor!

moestuinweetjes

Als je een moestuin gaat beginnen, wil je het graag goed doen. Daarom een paar slimme tips om te overdenken en mee te nemen in de plannen die je gaat maken.
Begin klein en bouw het uit, door ervaring leer je vanzelf wat bij jou, je tuin en je eetgewoontes past..

Je vindt hier bijvoorbeeld:

  • zaaien en een zaaikalender
  • combinatieteelt
  • wisselteelt
  • nuttige bloemen

zaaikalender

Zaai alleen wat je wilt oogsten en wat je wilt eten…Je zaait al snel te veel! Zaai ook niet alles in één keer, want dan moet je straks in een keer opeten :-). Zorg dat er iedere 2-3 weken een maaltje zaait.
Sommige groentes moet je voorzaaien en sommigen zaai je in de koude volle grond. Zorg dat je een beetje aan de tijd houdt, want dan zal alles het beste groeien en bloeien. Zoek je een overzichtelijke zaaikalender, dan kan ik je deze van zaaikalender.com wel aanraden. Er staan ook nog handige tips bij…

zaaikalender

een zaaikalender via zaaikalender.com

combinatieteelt

Planten houden vaak van elkaar, maar niet allemaal. Sommige combinaties versterken elkaar, maar anderen werken elkaar tegen. Om hier meer over te weten en de juiste bedden samen te stellen, kun je deze poster van companion planting goed gebruiken.

wisselteelt

Om de grond niet uit te putten en ziektes te voorkomen, is het verstandig om wisselteelt in je moestuin toe te passen. Op de site van de boon vindt je een handig artikel om je moestuin te plannen.

nuttige bloemen

In een moestuin kom je naast de groei en bloei ook problemen tegen. Problemen als ziektes, plagen en insecten. Deze kun je slim bestrijden, maar je kunt ook proberen om dit te voorkomen. Als je naast de groentes ook veel nuttige bloemen in je tuin zet en dit handig combineert, kun je een aantal problemen voorkomen. In een artikel over nuttige bloemen kun je hier meer over lezen…

nuttige bloemen

de zonnebloemen hoog, sierlijk en helpend

Handige planner

Ik heb vooral ontdekt dat je in de moestuin moet plannen en vooruit moet kijken. Niet te vroeg en niet te laat zaaien, de juiste planten naast elkaar zetten, wisselteelt toepassen etcetera. Om mezelf goed te helpen bij het maken van de moestuinplannen heb ik een planner gemaakt die ik in de winter helemaal invul. Als je deze handige moestuin planner ook wilt gebruiken kun je hem downloaden en uitprinten…

IMG_0203