oca

oca in bloei via vers van cees

Oca, ook wel oxalis tuberosa is een plant uit de klaverzuringfamilie. Het blad lijkt op het blad van de klaver en de smaak is friszuur zoals zuring. Deze knol is afkomstig uit Peru, waar het de meest gegeten knol is na de aardappel. Hij wordt ook veel gebruikt in Nieuw Zeeland en hier in Nederland groeit de oca het verrassend goed. Zeker als het een warme en lange zomer is.

kweektips van de oca

Oca wordt geplant en niet gezaaid, je zet de knolletjes vanaf april in aparte potjes in de kas of een slaapkamer. Geef het voldoende water en bescherm ze tegen nachtvorst. Na een week of twee komen de eerste blaadjes tevoorschijn. Vanaf half mei, na de ijsheiligen dus, kun je ze buiten planten. Zet ze op een zonnige plek in rijtjes of in groepjes. Geef ze voldoende ruimte om te groeien.
De oca maakt pas knollen, als de dagen beginnen te korten. Om mooie dikke knollen te kunnen oogsten is het dus belangrijk om de planten zo lang mogelijk te laten staan, het liefst tot eind november/begin december, net voor de eerste nachtvorst. Je kunt ze bedekken met stro of er eventueel een plastic tunnel of een platte bak overheen te zetten, om nog wat warmte vast te houden.

De plant van de oca verandert regelmatig, in ieder geval is het een klein weerstation, de oca sluit namelijk haar bladeren bij een regenbui. Eind september gaat de oca bloeien en ziet ze er nog mooier uit…

in de keuken

De tamelijk gladde knolletjes kun je rauw gebruiken in salades, of je kunt ze koken, of bakken in roerbak-gerechten en zelfs frituren. Niet alleen de knol is eetbaar, maar de jonge scheuten, de blaadjes en de oranje-gele bloemen smaken goed in salades. Als je de knollen uit de grond haalt, moet je ze nog 3-4 dagen in de zon leggen zodat het oxaalzuur verdwijnt en ze zoet gaan smaken. Leg ze in ieder geval niet in de koelkast en wacht niet te lang met het op te eten..

oca

oca voortrekken in mijn keuken…

oca

oca als klaverblad via permacultuur

Bewaren