flower sprouts in de moestuin

flower sprouts

Flower Sprouts, foto via levarht

Flower sprouts zijn een kruising tussen spruitkool en boerenkool, het is een nieuw ontwikkelde groente uit Engeland. Het is op de markt sinds 2010. Het heeft de smaak van spruitkool, gecombineerd met de milde, zoete, nootachtige smaak van boerenkool. Het is een kleine groenpaars kooltje met gekruld blad, wat je kunt stomen, koken, inmaken of wokken. Flower sprouts bevatten de dubbele hoeveelheid vitamine B6 en vitamine C dan gewone spruitjes en het is populair bij volwassenen en kinderen. Het smaakt gewoon lekker!

Flower sprouts kweken

Je kunt ze zaaien vanaf eind maart tot half mei. Na ongeveer 6 weken (tussen eind april en begin juni) kun je ze uitplanten op de plaats van bestemming. De planten zet je ongeveer 60 cm uit elkaar. Ze willen graag op een lichte plek met vruchtbare voedzame grond. Mijn ervaring is dat je ze moet aanaarden en moet ondersteunen met een stok. De planten hebben een dunne stengel en vallen snel om. De flower sprouts die zich ontwikkelen op de stengels kunnen worden geoogst van november tot maart. Door een beetje vorst krijgen alle rassen spruitkool een mildere smaak, omdat door de vorst het zetmeel in het kooltje wordt omgezet in suiker. De planten zien er prachtig uit, maar vragen wel lang een groot moestuinbed. Ik had het ervoor over dit jaar, ik hoop dat het de moeite waard is en ik lang mag oogsten. De Petit Posy’s zorgen dat er in de winter wat te doen is in de moestuin.

Wat korte weetjes op een rij:

  • Flower sprouts hebben goede bodemstructuur en genoeg water nodig.
  • Zorg voor een goede basisbemesting, voldoende kalk en gebruik vooral organische meststoffen.
  • Halverwege de teelt, rond de de spruitzetting, kun je nog wat extra bemesting geven.
  • De planten kunnen een meter hoog worden, voor de stevigheid kun je ze het beste 1-2x aanaarden.
  • Oogsten doe je door de kooltjes tussen duim en wijsvinger te nemen en ze los te breken van de stam
  • Spruitkool kun je beter niet zetten naast aardbei, oostindische kers, radijs, rozemarijn, tomaat en uisoorten.

Op de site van flower sprouts kun je meer info over de historie, de smaak en vind je lekkere recepten. Maar op de site van lekkere spruitjes vind je wat meer vegetarische recepten, dat is een beter idee 🙂

Ik zal een paar foto’s plaatsen dit jaar van de groei van de flower sprouts in onze moestuin:

flower sprouts

mijn Flower Sprouts begin juli

flower sprouts

mijn flower sprouts tweede week  augustus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *