bonen laten groeien langs bonenstaken

Een van de groentes die niet mogen ontbreken in de moestuin zijn de bonen. Er zijn allerlei bonen die je kunt laten groeien, denk aan sperziebonen. snijbonen, witte bonen, bruine bonen, peultjes, sugar snaps, tuinbonen en ga zo maar door.
Iedere boon heeft zijn eigen manier van groeien en heeft daarbij andere ondersteuning nodig. Alleen de stamboontjes groeien in struiken en hebben geen steun nodig. Zelf heb ik een keer stam-doperwten laten groeien, maar die bleven niet uit zichzelf staan en zwierden over de grond.

Staakbonen hebben een betere opbrengst, omdat de plant omhoog groeit en dus in de hoogte boontjes maakt. Eén van de andere voordelen is dat de plant makkelijker kan opdrogen na een regenbui, je hoeft minder te bukken en kunt ze rechtop plukken. Het nadeel is dat je ze wel op tijd moet zaaien. De eerste oogst valt bij stokbonen iets later en verder kun je ze niet zo lang doorleggen als lage bonen. De late teelt onder glas is alleen mogelijk in een kas, je moet ze dan uiterlijk begin augustus al gaan zaaien. Je kas staat dan vaak nog vol…

bonenstaken zetten

Zet (bamboe)stokken of wilgentakken stevig in de grond en maak op de kruispunten bovenaan een horizontale stok vast. Rondom elke staak plant je 7 bonen die je later uitdunt op 5. Bonen zijn linkswindend en als ze loswaaien moet je ze dus linksom vastzetten. Zelf leg ik de bonen niet in 1x, maar met een tussentijd van 2-4 weken, want dan heb ik steeds nieuwe bonen te plukken.

Je kunt traditionele bonenstaken maken, maar er zijn ook veel andere manieren te bedenken met of zonder lange takken. Om je te inspireren en op andere ideeën te brengen heb ik er een paar op een rij gezet. Succes met bouwen!

bonenstaken

traditionele manier voor bonenstaken via moestuinforum

bonenstaken

manieren voor het bouwen van bonenstaken via facebook BBBseed

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Pingback: www.moestuinier.nl | gezonde peulvruchten kweken - www.moestuinier.nl

  2. Pingback: www.moestuinier.nl | vroege tuinbonen in de moestuin - www.moestuinier.nl

  3. Pingback: het Woonschrift | het oogsten en onderhouden van de moestuin - het Woonschrift