In een moestuin zet je vooral groente, maar fruit verdient ook een goede plek in de tuin. Fruitsoorten gebruik je immers ook in de keuken en is een leuke afwisseling. Sowieso vind ik het leuk als er vaste planten een plek hebben in de tuin, het is goed om niet alles steeds te verplaatsen. Fruit staat graag in de zon en hebben niet veel ruimte nodig, poot het in de juiste grondsoort, op het label staat precies in welke grond het beste past.

In de moestuin kunnen de volgende fruitsoorten goed een plekje krijgen aarbeien

Aardbeien horen in de tuin, het is gewoon lekker zoet. Aardbeien zijn er in allerlei soorten en maten, er zijn veel aardbeirassen verkrijgbaar, soms moeilijk om te kiezen. De zomerkoninkjes kweken lijkt gemakkelijk en dat zeggen ze dan ook overal. Maar bij mij in de tuin heb ik nog niet het juiste plekje gevonden; of er is te weinig zon, mijn grond plakt te veel of er is te weinig voeding… Uiteraard ga ik het dit jaar gewoon weer proberen.

 

fruit in struiken

Tussen de verschillende bedden is er altijd wel een plekje te vinden voor een struikje. Bij struikfruit denk ik aan allerlei bessenstruiken als aalbessen, kruisbessen, bosbessen, cranberry, gojibessen, vossenbessen en ga zo maar door. Er zijn zoveel soorten bessen die allemaal anders groeien en bloeien. Een handige bulklijst vind je bij weekend knack.

 

klim fruit

Klimfruit is fijn, omdat je eigenlijk op een relatief kleine plek veel fruit kunt laten groeien. Vaak kun je er veel fruit van plukken, maar je moet je best doen om het niet te laten woekeren. Er is klimfruit als bramen, frambozen, tayberry, moerbei, wijnbes en Verder zijn er planten zonder stekels als kiwi, druiven, de vlier en de meloen die een beetje over de grond uitloopt zoals een pompoen. Ook zie ik nu overal de muismeloen, zo’n soort tussen de komkommer en de watermeloen in die prima smaakt in de salades.

 

fruit-boompjes

Een fruitboom is gewoon leuk om naar te kijken, iedere maand ziet deze er namelijk anders uit. Vooral in het voorjaar is het mooi als ze in bloei staan. Er zijn ook leibomen te vinden waar fruit aan groeit. Een aantal fruitbomen zijn bijvoorbeeld appels, peer, perziken en pruimen. Van dit fruit zijn er tientallen soorten te vinden, welke je moet kiezen heeft vooral met je smaak te maken.

Kleine dieren lusten ook graag het zoete fruit. Zorg dus dat je ze op tijd beschermt, leg een fijnmazig net over het fruit. Of pluk het op tijd om het op te eten of er jam of andere zoete gerechten van te maken… mjam!

Bewaren