gezonde peulvruchten kweken

peulvruchten

bonen kweken in je tuin via vt wonen

Peulvruchten zijn zaden met een omhulsel en komen uit de familie van vlinderbloemigen. We kennen veel soorten peulvruchten, denk aan erwten, sperziebonen, kapucijners, kikkererwten, tuinbonen etc. Peulvruchten zijn voedzaam, smakelijk, gemakkelijk te telen en een goede voorvrucht voor andere gewassen die je later op het moestuinbed laat groeien.

 

stikstof

Een peulvrucht is een makkelijk gewas in de moestuin, ze hebben weinig voeding nodig, omdat ze met behulp van een bodembacterie stikstof kunnen binden uit de lucht. De stikstof wordt vastgelegd in zogenaamde wortelknolletjes waarin de bacteriën leven. In de beginfase kan de hoeveelheid stikstof toch kritisch zijn, omdat de vorming van de wortelknolletjes nog op gang moet komen. Doe een beetje compost op het bed als je het gaat zaaien en het komt al snel goed…

 

eiwitten in peulvruchten

Peulvruchten zijn rijk aan eiwitten en koolhydraten, ze bevatten veel mineralen zoals ijzer en calcium, B-vitaminen en bevatten gezonde voedingsvezels. Peulvruchten verlagen het LDL-cholesterol, het is dus goed voor je bloedvaten. Omdat de peulvrucht vol eiwitten zit, kun je hem prima eten als vleesvervanger eten. Om een compleet eiwit te creëren, combineer je een peulvrucht altijd met een graan. Denk bijvoorbeeld aan een curry van linzen met zilvervliesrijst of zelfgemaakte burgers van kikkererwten en speltmeel. De consumptie van peulvruchten is een stuk minder belastend dan de consumptie van vlees en gedroogde peulvruchten zijn ook nog eens heel betaalbaar…

 

de 5 leukste peulvruchten voor je moestuin

Peulvruchten kweken in je moestuin is leuk, vooral omdat het veel groen is met veel mooie bloemen. Je kunt kiezen voor de stok- of de stambonen. Stambonen zijn eigenlijk kleine struikjes waar de bonen aan groeien, stok- of rijsbonen zijn lange takken die om een stok heen groeien. Wil je je bonen laten groeien langs bonenstaken, dan kun je allerlei handige bouwsels maken om de plant te leiden.
Zelf vind ik de stokbonen het fijnst in de moestuin, want ze nemen minder plaats in, ze hebben meer opbrengst, ze drogen sneller na een regenbui en je hoeft minder te bukken bij het plukken.
Er zijn zoveel peulvruchten die je zelf kunt kweken in je moestuin, de 5 leukste op een rij:

 

*de kikkererwt: Deze erwt wordt veel gebruikt in de hedendaagse keuken, je kunt er van alles mee maken en ze smaken goed. Je kunt gewoon de erwten zaaien die in je kast liggen, laat ze een nachtje weken in water. Ze groeien graag tegen een stok of gaas. Je hebt er weinig werk aan in je tuin, tot je ze gaat doppen… dat schijnt een klusje te zijn.
– plek: halfschaduw tegen een klimstok.
– goede buren: aardappel, aardbei, aardpeer, andijvie, komkommer, raap, radijs, biet, sla, spinazie en snijbiet.
– slechte buren: gladiool knoflook, uien en sjalotjes
– weetje: Je kunt de kikkererwt ook bij de mais laten groeien, het is een goede combinatie. De kikkererwt slingert zich eromheen en krijgt genoeg water.

 

*peultjes: Dit is een makkelijk en snelgroeiend gewas. Het is als het ware doperwtjes die je met peul en al kunt eten. Peultjes groeien makkelijk tegen gaas en na 6 weken heb je al een maaltje op je bord liggen. Je kunt ze al vroeg zaaien en oogsten. Na dit bed kun je bijvoorbeeld late koolsoorten zetten, zij houden van de stikstof die bonen in de grond achterlaten.
– plek: In de zon, halfschaduw.
– goede buren: wortel, radijs, sla, aardbei, andijvie, raap, spinazie en snijbiet.
– slechte buren: aardappel, knoflook, koolsoorten, prei, uien, sjalotjes en tomaten
– weetje: Ze hebben niet veel water nodig, maar houd ze in de gaten…

 

*de sperzieboon: Deze bonen worden veel gegeten, gewoon omdat ze zo lekker zijn. Bij deze bonen eet je ook de peul. Je kunt bij sperziebonen  kiezen voor een stok- of een stamboon. De stambonen zijn eigenlijk lage struikjes waar de bonen aan groeien. De stokbonen laat je groeien tegen een (bamboe) stok. Het is een vrolijk gezicht en heeft vooral mooie bloemen. Als je op verschillende tijden deze boon zaait, kun je lang van de vruchten eten…
– plek: ze houden van de zon
– goede buren: wortel, radijs, sla, aardbei, andijvie, raap, spinazie en snijbiet.
– slechte buren: bieslook, doperwt, knoflook, prei, ui, sjolotjes en knolvenkel.
– weetje: Zet het jaar na sperziebonen geen erwtjes op dit bed.

 

*de sojaboon: Dit boontje groeit heel mooi en wordt veel gebruikt in vegetarische producten. Je kunt de bonen oogsten wanneer de peulen dik en gezwollen zijn. Vlak voor of net als de bladkleur van de planten van groen naar geel overgaat. De teelt kun je vergelijken met het kweken van doperwtjes, ze groeien aan een struik die 40-50 cm hoog wordt.
– plek: Ze houden van een warm en niet te nat plekje, het is eigenlijk een tropisch gewas.
– goede buren: goudsbloem, aardbei, aardappel, andijvie, komkommer, kool, mais, wortel, uien, spinazie en tuinbonen.
– slechte buren: erwt, knoflook, ui en venkel.

 

*de bruine boon: Deze boon is een zogenaamde droogboon. Dat zijn bonen die je kunt drogen om ze later op te eten. De bruine bonen zijn er ook in 2 varianten: de stamboon of de stokboon.
– plek: een halfschaduwrijke plek, hoeft niet veel water
– goede buren: goudsbloem, aardbei, dille, aardappel, andijvie, komkommer, kool, mais, wortel, uien, spinazie en tuinbonen.
– slechte buren: er.wt, prei, knoflook, ui en venkel
– weetjes: Een bonenkever kan ernstige schade toebrengen. In de winter ontwikkelt hij zich (eitje-larve-kever) in een warme omgeving, maar hij vriest dood. Heb je er dus last van: laat de peulen dan goed uitgespreid enkele dagen bij vorst buiten liggen om de eitjes en larven te doden.

 

Veel plezier en alvast eet smakelijk!

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *