zelf kweekpotjes maken van oude kranten

IMG_0716

In het voorjaar ben je druk bezig met zaaien en het opkweken van de zaailingen. Je kunt op twee verschillende manieren zaaien:

1. Je maakt een grote bak met aarde en strooit er zaadjes in.  Vervolgens ga je de zaailingen verspenen. Je haalt dan de dicht op elkaar staande kiemplanten uit de grond zet ze apart in potjes. Meestal doe je dit als de eerste blaadjes na de kiemblaadjes tevoorschijn zijn gekomen. De planten worden tot de wortelhals in de grond gezet. Verspeende planten zijn steviger en hebben een beter wortelgestel.

2. Je vult potjes met zaaigrond en legt er 2 zaadjes in. Tegen de tijd dat de zaadjes uitkomen, kun je bekijken of je ze beiden in het potje houdt of dat je ze weer apart in een potje zet.

 

kweekpotjes

Je kunt veel verschillende kweekpotjes aanschaffen, ze zijn verkrijgbaar in het plastic, in steen, turfvrij of van ander afbreekbaar materiaal. De potjes kun je in allerlei formaten vinden en kun je handig in de aarde zetten. Om kosten te besparen én de ergenis dat je er weer net te weinig hebt gekocht…. kun je ook zelf de potjes maken.

 

potjesmaker

Je kunt hele handige hulpjes kopen waarmee je van krantenpapier potjes kunt maken. Zo heb je de potjesmaker van eco-logisch waarmee je potjes van 1 formaat kunt maken. Zelf heb ik de eco potjes maker van Wiltfang waarmee je 3 formaten potjes van kranten kunt maken. Zo kun je voor elk plantje hoe groot of klein een fijn potje maken.
Je kunt natuurlijk ook een oud jampotje gebruiken om je het krantenpapier omheen te draaien. In de deksel kun je dan een stevige bodem draaien.
Zelf maak ik het potje stevig door een dubbelgevouwen stuk krantenpapier te gebruiken. Ook plak ik het vast met een stukje washi tape (tape van papier). Het voordeel is dat je hier gelijk de naam van het plantje op kunt schrijven. Als de tijd rijp is kan ik ze gewoon met papier en al in de grond zetten, wel zo makkelijk!

kweekpotjes

kweekpotjes maken van krantenpapier

kweekpotjes

de kweekpotjes met zaailingen

kweekpotjes

de eco potjes maker van Wiltfang

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Hallo Petra,
  Waar heb je ze nu gekocht die eco ptjesmaker? Via de internet of heb je ze laten toesturen voor reclame.
  Er leuk bericht, handige tip.
  Wat kan je dit toch goed.
  Lieve groet, Karin

  • ha… Ka uit zonnig Australie! Ik heb die waarvan je 3 maten potje kunt maken, handig want voor sommige plantjes heb je een kleiner of groter potje nodig! Mocht je dit niet daar-ver-weg hebben, dan kun je het gewoon om een glas of jampot draaien. Of natuurlijk een wc rolletjes gebruiken. Hup aan de slag!