vroege tuinboon

de tuinboon die groeit in mijn moestuin

Ik heb me eens in gelezen wat betreft de (vroege) tuinbonen. Vroeger  moesten we kisten vol tuinbonen verwerken en invriezen. Vervolgens aten we iedere zondag tuinbonen met aardappelen, ik vond het niet zo heel lekker. Inmiddels weet ik dat ze heerlijk zijn, maar dan moet je wel het buitenste vliesje eraf halen. Dan smaken ze zoeter en zijn ze lekker zacht. Nah! Die vroege tuinbonen wil ik wel in mijn moestuin.

tijdstip van poten

Tuinbonen kun je vroeg poten. Dit is handig omdat tuinbonen graag bewoond worden door bladluizen. Hoe eerder de tuinboon groeit, hoe langer het duurt voor de bladluis haar zal vinden. De bladluis komt namelijk wat langzaam op gang.
Ik vond een zakje aquadolce tuinboon uit Italië, die je al in het najaar kan leggen. De bedoeling is dat het alvast boven de grond komt, zodat het het in het voorjaar snel kan uitgroeien. Tot nu toe zijn mijn gelegde bonen al uitgelopen en staan ze er fier bij. Nu het koud gaat worden heb ik er maar een laagje stro en gedroogde blaadjes omheen gelegd. Hopen dat ze de winter zo doorkomen.

vroege tuinboon

de beschrijving van de vroege tuinboon

de (vroege) tuinboon

Zoals ik al vertelde kun je tuinbonen op verschillende tijden leggen. Eerst bouw je een paar bonenstaken waar de bonen straks tegenaan kunnen groeien. Dan kun je in het najaar de bonen leggen, waardoor je ze in mei kunt oogsten. Je kunt ook de bonen in januari of februari onder glas leggen, dan komt de oogst ook ergens eind mei aan de boon. Uiteindelijk kun je ook de bonen in maart in de volle grond leggen. Het oogsten komt dan pas in juni. Misschien ga ik er wel 2 door elkaar laten groeien, kan ik er langer van genieten.

Hoe later de tuinboon, des te groter de kans dat er bladluis in komt. Dit kun je voorkomen door op tijd de boon te toppen. Dat is sowieso een goed idee, want dan zullen de bonen sneller afrijpen.

Ik hou jullie op de hoogte hoe het afloopt met mijn vroege tuinboon!

vroege tuinbonen

het zijn mooie bonen om te leggen…