zaadbom

een plekje met mooie veldbloemen via zoom.nl

De wereld mag best een stukje groener, daar wordt iedereen een beetje blijer van. Vooral de insecten en bijen smullen van de nectar van bloemen en de bij heeft duidelijk wat hulp nodig! Zijn er veel kale plekken in jouw buurt, de tuin van de buren of zelfs in je eigen tuin, die wel een bloemetje kunnen gebruiken… Dan kun je deze kale plekken flink aanpakken en bombarderen met zaadjes!

de zaadbommen

Er zijn allerlei zaadbommen waar je als guerrilla gardener mee aan de slag kunt gaan… Hoe pak je dat aan:

 1. Zoek een lokaal verwaarloosd stukje land in de buurt, in je tuin of op je balkon…
 2. Plan je missie: prik een datum en bedenk of je overdag of ’s nachts actief bent. Wil je de stad verrassen met een mooie tuin om bij wakker te worden… of mag iedereen zien dat je bezig bent?
 3. Roep medestanders op om met je mee te gaan. Zoek samenwerking met bewoners of kinderen in de buurt voor meeplanten.
 4. Kies zaden van planten die tegen een stootje kunnen of van bloemen waar bijen en andere insecten gek op zijn.
 5. Kies je bommen:
  * Maak de bommen zelf: Neem 5 handen vol kleipoeder, 1 hand vol potgrond en ongeveer 10 gram gemengde biologische bloemenzaden. Roer het goed door elkaar. Spuit met een plantenspuit water er doorheen, niet teveel, totdat het aan elkaar blijft kleven. Kneed er vervolgens bollen van met een doorsnee van ongeveer 3 cm. Je kan ze dan meteen gebruiken of laten drogen.
  * Koop een zaadbom die het zeker goed zal doen. Kies een variant voor vlinders, voor bijen, voor lieveheersbeestjes, gewoon voor mooie bloemen of een granaat met keukenkruiden. Uiteraard kun je ze ook kado geven, om iemand anders lotgenot te maken 🙂
 6. Zoek iemand die de kale plek af en toe kan water geven als het droog weer is.
 7. Is je plan klaar, verzamel de spullen die je nodig hebt. Pak ze goed in, neem water mee en ga aan de slag… Besluip het stukje land en gooi al je bommen en granaten!

Veel plezier en succes!

zaadbom

een zaadbom via natuureducatie

zaadbom

heerlijke bloemen voor bijen en andere insecten via bpnieuws