geranium

achter de geraniums…. via flickr

De geranium is uitgeroepen tot de balkonplant van het jaar. Volgens de jury is de geranium helemaal retro én voor iedereen. De geranium is een vrolijke plant en bloeit vanaf april tot ver in het najaar. Door zijn veelzijdigheid kun je de geranium haast overal neer zetten, de plant kan niet alleen in hangmanden of balkonbakken maar past voor de tuinliefhebbers ook in de borders.

De geranium

De geranium heeft een mooi groen fris blad en prachtige bloemen die felrood en hagelwit kunnen zijn, maar ook felroze, paars, oranje, lila, gestreept of heel diep donkerrood. De plant kun je indelen in verschillende groepen, de drie belangrijkste zijn:
– de hanggeranium (Peltatum)
– de staande geranium (Zonale)
– de Franse geranium (Grandiflorum)
Hoewel de plant van oorsprong uit Zuid-Afrika komt, is de geranium al lang niet meer weg te denken uit ons land en er passen zelfs een paar spreekwoorden bij…

Geranium is een sterke plant en staat garant voor een uitbundige bloemenzee. Belangrijk is een standplaats in de zon of halfschaduw en dat ze regelmatig water gegeven worden. Voor een extra rijke en langdurige bloei geef je eens per twee weken plantenvoeding bij het gietwater en verwijder je steeds de uitgebloeide bloemen. De geranium maakt dan gewoon weer nieuwe bloemknoppen aan en bloeit door tot de eerste nachtvorst! Dat wordt lang genieten!

Geraniums kun je overigens ook eten. Het heeft een citrus smaak en smaakt kruidig en fruitig. Deze bloesems zijn lekker in desserts of verfrissende drankjes. Een leuke tip: Vries de bloemen in een ijsklontje!

Meer informatie over de balkonplant van het jaar vind je op mooiwatplantendoen.nl. Sowieso een leuke site om bloem-inspiratie op te doen!

de geranium

Geranium (Pelargonium) via mooiwatplantendoen

de geranium

een verzameling geraniums via mooiwatplatendoen.nl

de geranium

geranium in en mand via nicety

de geranium

een geranium via flickr