Ken je de vergeten groente de aardpeer? Aardperen, ofwel topinamboer, worden in het voorjaar uitgeplant als knolletje. Ze doen het eigenlijk overal, ook op arme grond, want het zijn echte woekeraars.  Alleen houden ze niet van natte voeten, want dan rotten de knollen weg. De plant kan twee tot drie meter hoog worden, wat het dus heel geschikt maakt als windscherm. Heb je veel last van (noorden)wind in je tuin, dan kun je de aardpeer als haag neerzetten. Wellicht moet je hem even ondersteunen, zodat de plant stevig genoeg staat…

de aardpeer

Een aardpeer kan, zoals gezegd erg woekeren, een stukje van twee vierkante meter kan in een jaar tijd tien kilo knollen opbrengen. De knollen kun je rond november oogsten, het lekkerst zijn ze na de eerste nachtvorst. Oogsten gaat heel makkelijk: je haalt met een spitvork alleen de knollen uit de grond die je nodig hebt, de rest laat je gewoon zitten tot je volgende maal staan. De aardpeer is winterhard. Gebruik de aardpeer direct na de oogst, want ze drogen snel uit en verliezen dan hun smaak. De allerkleinste knolletjes oogst je niet, die groeien het jaar daarop vanzelf uit tot een nieuwe aardpeer-planten.

Met aardperen kun je hetzelfde doen als met aardappels: koken, bakken, stoven, raspen, gratineren of pureren. Er zijn veel recepten met de aardpeer te bedenken, zo maakte Yvette laatst een aardperentaart in Koken met van Boven. Lijkt me lekker, mjam!

 

op een rij:

De aardpeer
*planten: bolletjes 10 cm diep
*tijdstip: maart
*hoogte: 2-3 meter
*plek in de moestuin: aan de rand, bijvoorbeeld als windhaag
*combineren: een aardpeer wordt 2-3m hoog, zorg niet dat ze schaduw maken voor de rest*ziekten: weinig tot geen

de aardpeer

de aardpeertaart van uit Koken met van Boven

Bewaren