slakken bestrijden in je moestuin

Ze zijn zo mooi om naar te kijken… Maar ja: maar soms zijn er te veel slakken in de tuin die mee-eten van het verse mals groen. Ik heb wel eens een jaar gehad dat de courgette steeds niet lukte, omdat ie steeds voortijdig werd opgegeten door de slakken. Mmmm. Inmiddels weet ik een paar manieren om slakken te bestrijden.

In april beginnen de slakken aan hun eerste legsel, ze leggen dan een goede 400 eieren via hun kieren onder aardkluiten. Vervolgens komen drie weken later de eitjes uit en weer 2 maanden later zijn zij weer aan de beurt om te gaan leggen. Het is dus  belangrijk om al vroeg in het voorjaar het aantal slakken in je moestuin te verminderen. Zo voorkom je later in het jaar een slakkenplaag.

slakken bestrijden

1e manier: Naaktslakken zijn niet dol op alle planten die in je tuin kunnen groeien. Ze trekken langzaam over de grond naar de stukken grond waar voor hun de lekkerste planten groeien. Het is daarom handig om overal in de tuin planten te laten groeien die naaktslakken weren, denk aan salie, een tomatenplant, tijm, hysop en Oost-Indische kers.

2e manier: Slakken houden niet van knoflook… Dit kun je gebruiken door je planten iedere 3 weken met knoflook-thee te sprayen. Het recept van de knoflookthee: Twee hele bollen knoflook kneuzen en pletten en 10 minuten in 1 liter water meekoken. Dit filteren in een kous en opvangen in een afsluitbare fles. In de vernevelaar meng je 1 liter water met 2 eetlepels knoflook-thee. Sprayen maar!

3e manier: Slakken houden niet van een scherpe ondergrond. Je kunt dus een laagje scherpe onderdelen om je plant heen  draperen. Je kunt dan denken aan fijngemaakte eierschalen, klein grind, gemalen schelpen, scherp zand, zaagsel en koffiedik. Als het veel regent spoelt het weg, deze manier heeft dus onderhoud nodig…

4e manier: Heel bekend is het bakje met bier dat je ingraaft in de grond. De slakken komen op de geur van gist af, vallen in het bakje en verdrinken. Een mooiere dood is natuurlijk niet denkbaar, maar het opruimen van die opgeblazen slakken is iets minder leuk…

5e manier: Slakken houden niet van koper. De zachte buikjes van de slak reageren extreem heftig op het koper, waardoor de slakken zullen omkeren en uw planten met rust zullen laten. Je kunt tegenwoordig koperen ringen en koperen plakband in de tuincentra krijgen.

6e manier: Er zijn slakkenkorrels verkrijgbaar die je in je tuin kunt strooien. Ze bevatten ijzer en fosfaat en hebben als gevolg dat slakken niet meer eten en sterven.

7e manier: Slakken houden niet van een scherpe ondergrond hadden we gezien. Je kunt tegenwoordig slakkenborstels vinden in het tuincentrum. Deze kun je rond vouwen en aan de wortels van je plant leggen. De slak zal er niet overheen kruipen…

8e manier: Aan het begin van het jaar en eigenlijk het hele jaar door kun je slakken vangen. Je kunt ze aan de kippen voeren of door de midden knippen (mmmm, klink beiden niet fijn, maar een betere optie dan slakkengif geven) of ze bewaren en in het park of het bos uitzetten. Doe wat goed voelt!

Ik zie dat er nog veel meer ideetjes te bedenken zijn, maar dit jaar denk ik dat ik met dit scenario wel uit de voeten kan. Heb jij nog een goed voorbeeld?!? Schrijf gerust je reactie en deel het met anderen!

 

slakken bestrijden

een koperen ring om je plant via roodmetzwartestippen

slakken

slakkenborstel in mijn tuin…

slakken weren

koperen muntjes om een klein plantje via rollingstoned

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. In 2016 had ik een echte slakkenplaag. Dat gaat me niet weer gebeuren. Daarom heb ik een heel scala aan maatregelen genomen. Een combinatie van het opruimen van schuilplekken, het ontoegankelijk maken van plekken in de moestuin, het lokken van kikkers en vogels, het rapen onder een natte krant (werkt goed!) en ook af en toe wat korrels. Het lijkt vooralsnog goed te werken. Hier al mijn tips tegen slakken op een rij: https://www.eigenwijsblij.nl/huis-tuin/slakken-moestuin-bestrijden-zonder-gif-zo-pak-aan
    De oplossing met koper is nog nieuw voor mij. Maar die ga ik ook proberen! Dank!

  2. Pingback: het Woonschrift | het oogsten en onderhouden van de moestuin - het Woonschrift

  3. Pingback: www.moestuinier.nl | tuinuitbreiding met gevlochten moestuinbakken - www.moestuinier.nl

  4. Ja heb er veel last van ondervonden..hmmmm
    Mijn tuin is mega belangrijk daar ik echt alles zelf (op) kweek en onderhoud. Heb m.u.v de slakkenkorrels wel alles geprobeerd, maar niets was zaligmakend. Gek werd ik ervan!
    Daar wij regelmatig watermeloen (en) eten, begon ik mey de schillen in de tuin te leggen. Net voor zonsondergang trekken de slakken uit je tuin naar de schillen toe!!! Oppassen file….mega werking op slakken. Ik pak ze op en verplaats ze naar de gemeente tuin met schil en al. Probeer het gerust als u watermeloen eet. Het is voor mij de BESTE oplossing gebleken.