Ze zijn zo mooi om naar te kijken… Maar ja: maar soms zijn er te veel slakken in de tuin die mee-eten van het verse mals groen. Ik heb wel eens een jaar gehad dat de courgette steeds niet lukte, omdat ie steeds voortijdig werd opgegeten door de slakken. Mmmm. Inmiddels weet ik een paar manieren om slakken te bestrijden.

In april beginnen de slakken aan hun eerste legsel, ze leggen dan een goede 400 eieren via hun kieren onder aardkluiten. Vervolgens komen drie weken later de eitjes uit en weer 2 maanden later zijn zij weer aan de beurt om te gaan leggen. Het is dusĀ  belangrijk om al vroeg in het voorjaar het aantal slakken in je moestuin te verminderen. Zo voorkom je later in het jaar een slakkenplaag.

slakken bestrijden

1e manier: Naaktslakken zijn niet dol op alle planten die in je tuin kunnen groeien. Ze trekken langzaam over de grond naar de stukken grond waar voor hun de lekkerste planten groeien. Het is daarom handig om overal in de tuin planten te laten groeien die naaktslakken weren, denk aan salie, een tomatenplant, tijm, hysop en Oost-Indische kers.

2e manier: Slakken houden niet van knoflook… Dit kun je gebruiken door je planten iedere 3 weken met knoflook-thee te sprayen. Het recept van de knoflookthee: Twee hele bollen knoflook kneuzen en pletten en 10 minuten in 1 liter water meekoken. Dit filteren in een kous en opvangen in een afsluitbare fles. In de vernevelaar meng je 1 liter water met 2 eetlepels knoflook-thee. Sprayen maar!

3e manier: Slakken houden niet van een scherpe ondergrond. Je kunt dus een laagje scherpe onderdelen om je plant heenĀ  draperen. Je kunt dan denken aan fijngemaakte eierschalen, klein grind, gemalen schelpen, scherp zand, zaagsel en koffiedik. Als het veel regent spoelt het weg, deze manier heeft dus onderhoud nodig…

4e manier: Heel bekend is het bakje met bier dat je ingraaft in de grond. De slakken komen op de geur van gist af, vallen in het bakje en verdrinken. Een mooiere dood is natuurlijk niet denkbaar, maar het opruimen van die opgeblazen slakken is iets minder leuk…

5e manier: Slakken houden niet van koper. De zachte buikjes van de slak reageren extreem heftig op het koper, waardoor de slakken zullen omkeren en uw planten met rust zullen laten. Je kunt tegenwoordig koperen ringen en koperen plakband in de tuincentra krijgen.

6e manier: Er zijn slakkenkorrels verkrijgbaar die je in je tuin kunt strooien. Ze bevatten ijzer en fosfaat en hebben als gevolg dat slakken niet meer eten en sterven.

7e manier: Slakken houden niet van een scherpe ondergrond hadden we gezien. Je kunt tegenwoordig slakkenborstels vinden in het tuincentrum. Deze kun je rond vouwen en aan de wortels van je plant leggen. De slak zal er niet overheen kruipen…

8e manier: Aan het begin van het jaar en eigenlijk het hele jaar door kun je slakken vangen. Je kunt ze aan de kippen voeren of door de midden knippen (mmmm, klink beiden niet fijn, maar een betere optie dan slakkengif geven) of ze bewaren en in het park of het bos uitzetten. Doe wat goed voelt!

Ik zie dat er nog veel meer ideetjes te bedenken zijn, maar dit jaar denk ik dat ik met dit scenario wel uit de voeten kan. Heb jij nog een goed voorbeeld?!? Schrijf gerust je reactie en deel het met anderen!

 

slakken bestrijden

een koperen ring om je plant via roodmetzwartestippen

slakken

slakkenborstel in mijn tuin…

slakken weren

koperen muntjes om een klein plantje via rollingstoned

Bewaren