In een ecologische moestuin mulch je de moestuin. Mulchen is de grond toedekken met een dikke laag organisch materiaal. Hier kun je lezen waarom dit verstandig is en hoe je dit kunt aanpakken…

De voordelen van mulchen voor je moestuin

  1. een voedingslaag: De dikke mulchlaag wordt omgezet in voedsel, vocht en humus. Dit is goede voeding voor de planten.
  2. een grondverbeteraar: De laag mulch zorgt dat de wat harde onderlaag na verloop van tijd een kruimelige losse grond wordt.
  3. weert onkruid: als de grond bedekt is, kan er niets anders groeien… de mulchlaag remt de groei van onkruid dus af
  4. bescherming: de mulchlaag beschermt de grond tegen zware regenval, felle zon en temperatuurverschillen…
  5. waterhuishouding: een bedekte grond droogt minder snel uit. Ook zorgt de mulchlaag ervoor dat het regenwater geen losse onderdelen laat wegstromen.
  6. isolatie: de mulchlaag werkt als een isolerende deken. De vorst en de kou kan de grond niet in en de bodemcultuur stil leggen…
  7. hergebruik: door het tuinafval als mulchlaag te gebruiken, hoef je minder weg te gooien wat beter is voor het milieu…

het mulchen

Voor het maken van een volle mulchlaag kun je het beste materialen gebruiken die o.a. het stikstof en de koolstof zullen aanvullen. Dit betekent dat je evenveel groene als bruine materialen moet toevoegen.  Je kunt het beste verschillende materialen, met verschillende structuren gebruiken. De mulchlaag moet los op de grond liggen, het moet niet de bodem verstikken. Je kunt bijvoorbeeld de volgende materialen gebruiken:

  • grasmaaisel: gras is eigenlijk de basis van een mulchlaag, vooral omdat er vaak veel gras voorradig is. Gras geeft stikstof aan de grond. Zorg dat je niet een te dikke laag legt, want dat werkt verstikkend.
  • onkruiden en plantenresten: Ook deze planten zijn een goed onderdeel van een mulchlaag. Zorg dat er geen zaden aan zitten en leg ze op een zonnige dag, zodat ze direct uitdrogen.
  • kranten en karton: kranten dekken de grond af en gaan onkruid tegen.
  • kruiden: Lekker ruikende planten houden lastige insecten bij de groente vandaan. Je kunt de kruiden en bloemen verknippen in de mulchlaag, maar je kunt ook slim helpende en nuttige bloemen tussen je bedden zaaien en problemen voorkomen.
  • koffieprut: de overblijfselen van het koffiezetten kun je goed gebruiken in de tuin. Het helpt als slakkenmiddel en het is en grondverbeteraar voor bij de planten of op de composthoop. De prut is lichtzuur, dus de laag niet leggen bij de kolen.
  • dennennaalden: de naalden houden de slakken weg en verzuren een beetje de grond.
  • stro: Traditioneel wordt stro veel bij aardbeien gebruikt, zo raken de aardbeien de grond niet en rotten ze minder snel. Stro kun je ook goed gebruiken tussen de aardappels, maar is te grof voor tere plantjes.
  • houtsnippers: in het voor- en najaar heb je veel grof snoei afval. In een hakselaar kun je dit versnipperen en in de moestuin strooien. Als hout verteert onttrekt het stikstof uit de grond, gebruik het dus niet veelvuldig bij eenjarige planten.
  • eigen mulchplanten: je kunt ook belangrijke mulchplanten zelf kweken in een hoekje van de tuin. De brandnetel, de smeerwortel, de klaver en de engelwortel zijn planten die belangrijke stoffen toevoegen. Regelmatig een tussenlaagje van deze planten in je mulchlaag knippen verbetert de grond.
  • compost: eigen gemaakte compost bevat soms nog zaden die bij verspreiden over je tuin weer zullen groeien. Compost uit een zak is vaak verhit waardoor dit probleem voorbij is. Maar gebruik je je eigen compost, dan kun je dit weer bedekken met een laag stro. Het onkruid kan zich er dan moeilijker doorheen werken en is je probleem verholpen.
  • bladeren: In het najaar kun je de afgevallen bladeren gebruiken in je mulchlaag. Zijn ze te groot, dan kun je er met je grasmaaier overheen rijden. De mulchlaag wordt hierdoor luchtig en zorgt voor een goede isolatie in de winter.

de mulchlaag

De geadviseerde dikte van de mulchlaag is sterk afhankelijk van wat je als mulchlaag gebruikt, maar wil je optimaal effect hebben van deze laag, dan moet die 4-12 cm dik. Eigenlijk bouw je hem door de weken heen op en wordt het steeds dikker.

Je begint half mei met het maken van de nieuwe mulchlaag, ijsheiligen is dan geweest en het echte werk in de tuin gaat beginnen. De mulchlaag laat je tot maart het jaar erna liggen, hiermee verdwijnen dan de eitjes en schadelijke larven. De oude laag haal je er af en gebruik je als starter van je composthoop.

Als je wilt zaaien of planten in de bedden, schuif je de mulchlaag eerst opzij. Wacht na het zaaien tot de planten groot genoeg zijn en ga dan verder met het opbouwen van je mulchlaag. Leg er steeds nieuwe materialen op en hou vast aan de groene en bruine materialen zodat je op verschillende stoffen blijft aanvullen!

mulchen

mulchtips via mme zsazsa

Bewaren