in 10 stappen lekkere aardappels telen

Aardappels telen is niet moeilijk en het resultaat is vaak groots. De aardappel heeft wel veel ruimte nodig en ze kunnen niet goed naast een andere groente staan. Als je vroege aardappels kweekt, kun je na de aardappels op het bed nog prei, courgette en struikboontjes kweken. Zoals gezegd is aardappels telen niet moeilijk, maar het vraagt wel om aandacht. Er kan van alles mis gaan…

1 In de volle grond

Je kunt aardappels poten in de volle grond of in een pot of emmer waar minstens 10 liter aarde in kan. De aardappelplant houdt van een vrij zonnige plek. Zorg dat je goed bemeste aarde hebt, liever niet op een bed waar vorige keer peulvruchten stonden.

2. Kies een van de vele soorten

Er zijn vele soorten aardappels. Vroege soorten moet je binnen 3 maanden oogsten. Late soorten oogst je pas als de blaadjes van de plant gaan verdorren, deze aardappels zijn langer houdbaar.

3. De pootaardappelen voorkiemen

De pootaardappels moet je eerst ongeveer 2-3 weken laten voorkiemen, de spruitjes moeten eruit komen. Dit doe je om een aardappelziekte te voorkomen. Deze spruitjes moeten niet te dun en te lang zijn. Als ze 1 cm lang zijn, leg je de aardapels op een koelere plek en laat je ze afharden.

4. De aardappels poten

Je poot de aardappels in eind maart (de vroege) of eind april (de late). Lees goed op de verpakking. Als je ze gaat poten, maak je een gat van 10 centimeter en stop je er de aardappel in met de uitlopers naar boven. Bedek de aardappel met aarde. Poot aardappels met een tussenruimte van 30-40 centimeter zodat de plant de ruimte krijgt groot te worden.

5. Het aanaarden van de aardappelplant

Als het aardappelplantje ongeveer 30 centimeter hoog is, ga je aanaarden: je geeft het plantje een nieuwe laag aarde. Je bedekt de stam tot 5 centimeter onder de eerste blaadjes. De aardappels ontstaan vanaf de de stengel en op deze manier kan de plant meer aardappels aanmaken. Je kunt dit aanaarden na 2 weken nogmaals doen.

6. Ziektes voorkomen

De grootste aardappelplaag is de schimmel phytophthora die vooral toeslaat bij vochtig weer. De schimmel zorgt ervoor dat de aardappels gaan rotten. Houd de plant in de gaten, als je bruine vlekken in het blad ziet, met aan de onderkant grijze vlekken, dan knip je het loof af. Zorg het jaar erna dat in het bed niet veel kalk zit, koop gezonde poters en zet de aardappels ieder jaar in een ander bed.
Een ander probleem zijn de aaltjes, om dit te voorkomen plant je bijvoorbeeld afrikaantjes en goudsbloemen in of naast het aardappelbed. Afrikaantjes bevatten een stof, waarvan aaltjes sterven, het is een natuurlijke beschermer.

7. De aardappels oogsten

De aardappelplant kan al na 10 weken tot drie maanden een oogst geven. De vroege aardappelen na 12 weken, de late soorten als de blaadjes slap gaan hangen. Als je de spitvork op 15 cm afstand van de steel in de grond steekt, kun je zo de aardapels uit de grond wippen.

8. Ze bewaren

Bewaar de vroege aardappel niet te lang, ze zijn vers ook het lekkerst, ze hebben dan een dunne glazige schil. Als je veel late aardappels hebt gekweekt, dan kun je ze in een donkere droge plek bewaren. Maak ze schoon en zorg dat ze goed droog zijn. Doe ze in kistjes om te zorgen dat er lucht bij kan komen. Aardappelen moet je in het donker bewaren, want als je ze in het licht legt ontstaan er groene plekken. Op deze plekken ontstaat solanine, een natuurlijke gifstof waar je buikpijn van kunt krijgen. Snij de groene plekken en uitlopers van aardappelen altijd ruim weg, dan komt het goed.

9. Ze steeds controleren

Controleer de aardappels regelmatig, want een rotte aardappel steekt de andere aardappels aan. Na een aantal weken beginnen de bewaarde aardappels te ontspruiten, je kunt deze spruitjes er gewoon van afhalen.

10. Pootaardappel van eigen oogst

Je kunt één keer van je eigen oogst, de kleinste aardappels als pootaardappel voor het nieuwe jaar gebruiken. Wanneer je pootaardappelen uit eigen oogst vaker gebruikt, is de kans op ziektes groter en de oogst wordt uiteindelijk kleiner. Meestal doe je het dus om en om.

Van de aardappels kun je lekkere dingen koken, stoven, bakken en braden. Ik heb ze lang niet graag gegeten, maar ze zijn alweer een tijd terug op ons menu, vanwege de veelzijdigheid!

aardappels kweken

mijn aardappels poten in de tuin met een stok voor de gaten

aardappels kweken

de aardappelplant… via hei-heg-hoogeind

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *