planner

Sinds 2 jaar heb ik een moestuin in onze achtertuin. Wij hebben gelukt, ik loop namelijk zo via mijn achterdeur de moestuin in. Ik heb deze 2 jaar gemerkt dat moestuinieren hard werken is. Er zijn allerlei zaken die je kunt beïnvloeden, maar uiteraard heb je niet overal de hand in. En… gelukkig 🙂 maar!

De bodem

Wij hebben een stevige kleigrond die veel aandacht vraagt. Het is zwaar om deze te bewerken en het is lastig om er groente op te laten groeien. Ik ben dus druk geweest om de grond losser te maken. Nu na 2 jaar krijg ik het idee dat het de goede kant op gaat. Dit komt vooral omdat ik deze winter er een groenbemester, de winterrogge, op verbouwd heb. De Rogge werd niet hoog, maar de diepe wortels hebben de grond los en korrelig gemaakt. Fijn en veelbelovend! Ik ga dit het aankomende jaren weer doen en tussendoor ga ik ook groentebedden met een groenbemester aanpakken. Dan maar iets minder groente, op de lange termijn ga ik hier profijt van hebben!

Goede en slechte buren

Soms doen planten het niet zo goed dan je had verwacht. Dit kan aan het weer liggen, aan de plek in de tuin, of omdat de verkeerde planten naast elkaar staan… Sommige planten stoten bijvoorbeeld door hun geur insecten af voor hun buren. En sommige planten geven verkeerde stoffen via de wortels door aan de buren. Planten kunnen elkaar versterken of juist verzwakken. Denk bijvoorbeeld aan de afrikaantjes die wortel aaltjes voor hun buren afstoten.  Deze informatie kun je dus handig inzetten. In een artikel van tuinen.nl kun je een lijst van goede en slechte buren vinden.

plannen

wisselteelt volgens de boon.blogspot

Planner

Een ander handig weetje is dat je in je tuin niet ieder jaar dezelfde gewassen op dezelfde plek moet kweken. Dit is niet goed voor de grond en met wisselteelt kun je ziektes voorkomen. Het is beter om een 6 jarig plan te maken, waarbij je ieder jaar een ander gewas in het bed zet. Als je een bed met koolgewassen kweekt, dan kun je in jaar 2 bladgewassen op dit bed zetten. In jaar 3 komen dan de vruchtgewassen gevolgd door de wortelgewassen in jaar 4. In jaar 5 komen aardappels op dit bed en in jaar 6 komen de peulgewassen, waarna de cyclus weer kan beginnen. Als je alle soorten groenten tegelijk wilt zetten, dan heb je 6 verschillende bedden nodig, waarbij je elk jaar alles 1 moestuinbed opschuift.

Kortom: ik weet nu dat moestuin een kwestie van goed plannen is. Plannen zit niet zo in mijn systeem, maar ik ga dit jaar mijn tuin plannen en zorgen dat ik deze planning ga vasthouden. Je kunt mijn free printable moestuin-planner ook gebruiken als je wilt. Het zal me veel meer lekkere groentes opleveren!

planner

de moestuin-planner om uit te printen en te gebruiken